Lapsen turvallisuus autossa – mitä sinun tarvitsee tietää?

12.05.2022

Autoliikenne kaupungeissa ja niiden ympäristössä lisääntyy jatkuvasti. Eritasoiset kuljettajat ajavat autoja päivittäin mikä saa vanhemmat ajattelemaan lastensa turvallisuutta paitsi kadulla, mutta myös autossa.

Vuonna 2018 autokerho LAMB:in tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että vanhemmat ovat huonosti perillä turvaistuinten turvallisen käytön periaatteista. Nämä tiedot osoittavat, että merkittävä osa vastaajista kuljettaa lapsiaan ilman turvaistuinta tai erityistä tyynyä. Lapsen turvallisuus autossa on tärkeää, joten turvaistuimen ja turvavöiden käyttöä tulisi harjoitella.

Turvaistuimen valinta

Ensimmäinen ja tärkein asia, jota jokaisen vanhemman tulisi ajatella huolehtiessaan lapsen turvallisuudesta autossa, on sopivan turvaistuimen valinta. Myymälöissä sekä verkkokaupoissa on saatavilla laaja valikoima erilaisia turvaistuimia, mutta sopivimman vaihtoehdon valitsemiseksi on otettava huomioon nämä seikat: lapsen paino, lapsen pituus ja lapsen ikä. Huomaa, että sama turvaistuin ei toimi lapselle useita vuosia, vaan se on vaihdettava säännöllisesti. Auton turvaistuin on kiinnitettävä mahdollisimman tiukasti, jotta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. Yhtä tärkeää on, että turvaistuin pystyy suojaamaan lasta mahdollisilta iskuilta. Kun ostat tuolin, varmista, että tuolin sivut on verhoiltu pehmeällä materiaalilla, sillä se pitelee lapsen päätä.

Kiinnitä huomiota myös siihen, onko valitsemasi turvaistuin merkitty eurooppalaisen turvallisuusstandardin mukaisesti. Turvaistuimen on oltava sertifioitu käytettäväksi Euroopan unionissa. Jos turvaistuin on sertifioitu, se tarkoittaa, että se on testattu ja todettu eurooppalaisten turvallisuusstandardien mukaiseksi.

Siirry hakemussivulle